מרכז מידע

אנרגיה סולארית הינה טכנולוגיה הרותמת את אנרגיית השמש להפקת חשמל. בעשור האחרון אנו נחשפים ליותר ויותר מתקנים סולארים שהותקנו על אצטדיונים, מאגרי מים, וחברות ממשלתיות שמתקינות מערכות לאנרגיה סולארית. ישראל הינה מעצמה בתחום האנרגיה סולארית – הצטרפו אלינו להתקנות מערכות סולאריות מתקדמות
מהי אנרגיה סולארית?

אנרגיה סולארית היא אנרגיה חלופית אשר מקורה בקרינת השמש. השמש מפיצה קרינה אלקטרומגנטית שניתן להמיר לחשמל או לאנרגיה תרמית באמצעות מתקנים ייעודיים. מכיוון שהשמש מפיצה אנרגיה בהספק גבוה במיוחד, קיימת אפשרות לייצר תחליף זול וירוק יותר לחשמל.

בהמרה נכונה לזרם חשמלי סטנדרטי אנרגיה סולארית יכולה להחליף את רשת החשמל המסחרית. נכון להיום יש מגוון רחב של שימושים בתעשייה: מכונות ייצור למפעלים, מאגרי מים, לולים, רפתות ומחסנים. השימוש העיקרי באנרגיה סולארית בישראל ובעולם הוא לצורך הפקת חשמל חלופי, וזאת במטרה להוזיל את עלויות הייצור של חשמל רגיל ועל מנת להפחית את הפגיעה באיכות הסביבה.
לכן, מי שמתקין מערכת סולארית בעסק או במשק החקלאי שברשותו ומפיק מספיק חשמל יכול לעשות בו שימוש עצמי, ואת העודפים להעביר לחברת החשמל תמורת תשלום.

הקמת מערכת סולארית אשר מחוברת לרשת החשמל הארצית מאפשרת למי שהתקין אותה לקבל תשלום עבור החשמל שהוא לא מנצל כאשר עובר לרשת הארצית. יש לך שני יתרונות חשובים: 1. שימוש בחשמל ירוק שהפקתו אינה מזהמת את הסביבה. 2. קבלת תשלום עבור החשמל שעובר לרשת החשמל הארצית. אמנם, הקמת רשת סולארית מסחרית כרוכה בעלויות יחסית גבוהות, אולם כעבור מספר שנים ההוצאות יחזירו את עצמם והמערכת הסולארית תניב רווח נקי. ההסכם שחותמים מול חברת החשמל הוא הסכם לטווח של למעלה מ 20 שנה, כך שללא ספק ניתן להרוויח לא מעט מהתקנת המערכת.

תא פוטו וולטאי הוא התקן סולארי שתפקידו להפיק אנרגיה חשמלית מקרינה אלקטרומגנטית הנפלטת, בין השאר, מהשמש. התא הפוטו וולטאי הראשון נבנה כבר בשנת 1883 על ידי מדען צרפתי בשם אלכסנדר אדמונד בקרל, אשר בנה אותו מסלניום בציפוי זהב. הלוח הפוטו וולטאי הראשון נבנה בשנת 1954 על ידי חברת בל, לוח אשר יוצר אז לראשונה מסיליקון, שממנו הוא מיוצר גם היום.
תא פוטו וולטאי, המכונה גם תא סולארי, הוא רכיב אלקטורני בעל שני חיבורים אשר מאפשר מעבר של זרם חשמלי רק מכיוון אחד (“דיודה”), ואשר מייצר זרם חשמלי כאשר אור פוגע בו. התא מורכב משתי שכבות של מוליכים למחצה, במקרה הזה – סיליקון מאולח. כל שכבה מכילה אילוח מסוג שונה (n – חומרים הנמצאים מימין לסיליקון בטבלה המחזורית ו – p – חומרים הנמצאים משמאל לסיליקון בטבלה המחזורית). החיבור בין שני האילוחים יוצר צומת pn, שבו נוצר שדה חשמלי. כאשר פוטון הנושא אנרגיה בכמות מספקת פוגע בשדה החשמלי, הוא גורם להתנתקות של אלקטרון מאטום הסיליקון ולהיווצרות של זוג אלקטרון חופשי וחור. השדה החשמלי גורם להפרדה בין האלקטרון והחור, ומעביר את האלקטרון לצד N ואת החור לצד p. תהליך זה גורם להיווצרות של זרם של אלקטרון אחד. כאשר כמות גדולה של פוטונים הנושאים מספיק אנרגיה פוגעים בשדה החשמלי – נוצר זרם חשמלי ממשי.
יש היום שלוש שיטות להכנת תא פוטו וולטאי: מריחה – מורחים סיליקון על גבי תבנית זכוכית. שיטה קלה יחסית וגם זולה, אבל חשוב לדעת שגם נצילותם של התאים הפוטו וולטאים הנוצרים באמצעותה היא הנמוכה ביותר.
שיטת צ’וחרלסקי – לוקחים את גביש הסיליקון הגדול ופורסים אותו לפרוסות דקות מאד. מדובר בשיטה יקרה ומורכבת, אולם התאים הנוצרים באמצעותה הם בעלי הנצילות הגבוהה ביותר. פולי סיליקון – מגדלים שכבה של תת גבישים רבים, כאשר כל תת גביש מתפקד כתא פוטו וולטאי עצמאי. בשיטה זו נצילות התאים נמוכה משיטת צ’וחרלסקי וגבוהה משיטת המריחה, ועלויותיה ממוצעת. זאת הסיבה ששיטה זו היא היום הנפוצה ביותר ליצירת תאים פוטו וולטאים. תאים פוטו וולטאים מרכיבים את הפאנלים הסולאריים אשר מותקנים על הגגות או בדופן מאגרי מים לצורך הפקת חשמל בדרך ירוקה וזולה יותר. הם אלה שקולטים את קרינת השמש וממירים אותה לזרם חשמלי ישר, אך בעזרת ממיר (מהפך סולארי) מומר לזרם חשמלי סטנדרטי אשר ניתן להשתמש בו.

פאנל סולארי הוא קולט שמש אשר מורכב ברובו מתאי סיליקון מיוחדים ומחומרים מוליכים למחצה הנקראים תאים פוטו וולטאים. רמת ההולכה של התאים תלויה בכמות האור המוקרן לעברם. התאים קולטים את האור, וכשקרינת השמש פוגשת בסיליקון ובחומרים המוליכים, הדבר גורם לתנועה של אלקטרונים אשר יוצרת זרם חשמלי ישר הנקרא DC. מכיוון שהזרם החשמלי המתקבל הוא זרם ישר, לא ניתן לעשות בו שימוש ברשת החשמל הסטנדרטית. על מנת שכן ניתן יהיה להשתמש בו יש להמיר אותו לזרם חילופין הנקרא AC – הזרם עליו עובדת רשת החשמל כולה. את ההמרה הזאת מבצעים באמצעות ממיר סולארי, הנקרא גם מהפך סולארי. הממיר בנוי מכבל לוחות ומחובר לטרנזיסטורים שכבים ונדלקים. פעולה זאת מייצרת גלי חשמל המתאימים לרשת החשמל המסחרית ובהם ניתן להשתמש. חלק חשוב נוסף שקיים בכל מערכת סולארית הוא המונה החשמל, שתפקידו למדוד את כמות החשמל שיוצרה על ידי המערכת. בדרך זאת כל מי שבוחר להתקין על בעסק או במשק החקלאי שלו מערכת סולארית, יכול לדעת בדיוק כמה חשמל הופק ומה יהיה הרווח הכספי שלו.

דילוג לתוכן